Dave,
esterová přísada je složka, která má naopak zabraňovat prokluzu spojky.
Na téma viny či neviny oleje vs. prokluz spojky už jsem jednou vedl "vášnivou" debatu s Tomášem... kdy jsme na to měli opačné názory
Stále si ale stojím za svým, především po mé zkušenosti... v roce 2007 byla měněna spojka (komplet sada), v roce 2008 (od výměny spojkové sady najeto cca 2000km) jsem měnil olej a chtěl dopřát motorce "to nejlepší", tak jsem koupil Castrol Power 1 GPS 10W-40. Po výměně oleje, po ujetí cca 200km jsem vyjížděl kopec na okrsce, na trojku jsem za to vzal... a nepatrně proklouzla spojka. Zkrátím to... v průběhu sezony se to lineárně zhoršovalo, že už mi prokluzoval snad každý kvalt. Vypustil jsem tedy Castrol a na doporučení nalil Motul 5100 10W-40 Ester. Nutno říct, že prokluzování se výrazně zlepšilo (proklouzla jen když jsem za to opravdu vzal), avšak nakonec jsem stejnak po cca měsíci koupil novou spojku a vyměnil.
Od té doby jezdím jenom Motul.
Když to shrnu... zánovní (2000km) spojku mi Castrol oddělal po pár stovkách km. Po přechodu na Motul mám na spojce najeto cca 25.000km a nikdy se mi nestalo, že by mi spojka proklouzla....
Je možné, že jsem jak na potvoru koupil blbou várku Castrolu, která se "soudruhům" zrovna moc nepovedla... ale proč dávat Castrolu další šanci a riskovat spojku, když mám s Motulem jen ty nejlepší zkušenosti, že?